Поиск по этому блогу

пятница, 28 октября 2016 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ
Відомості про бажання мати першу друкарню в Сумському краї подає І. Огієнко. Він, зокрема, зазначає: „В Глухові містилася „Малоросійська Колегія” і вона задумала закласти собі друкарню; для цього в 1765 р. звернулась вона до Києво-Печерської друкарні з проханням відпустити їй шрифту. Але Лавра відмовила, бо й сама тоді ще не мала гражданки, якої головно й потрібно було для Глухова; щоб полагодити цю справу, Лавра пропонувала одного свого словолитника. Чим скінчилось все це – не відомо” .
На цей період в Сумському регіоні вже працювали необхідні для друкарства виробничі підприємства – папірні.
Виробництво паперу було надзвичайно тяжким і трудомістким процесом. Для його виготовлення використовувалося ганчір’я та інші волокнисті матеріали. На паперових промислах застосовувалася водяна енергія. Щоб забезпечити безперебійну роботу папірні, треба було мати великий запас ганчір’я, створити який у минулих сторіччях було нелегко. Незважаючи на труднощі, папірні здебільшого добували потрібну кількість сировини.
Перша відома папірня збудована на р. Білиці біля с. Білиці (нині Ямпільський р-н.) у 1689 р. Докладні відомості про цю папірню є з 1748 р. в описі Новгород-Сіверського намісництва. До цього часу в Ямпільському районі є село Папірня, у якому в 1859 р. вироблявся папір. Це дві зовсім різні папірні, які існували в різні часи неподалік одна одної.
З червня 1720 р. мешканець містечка Ямполя Будаївський згідно з договором з Меншиковим, який одержав Ямпільський маєток після 1709 р., взяв від нього оренду землю поблизу р. Улиці (нині с. Стягайлівка Середино-Будського р-ну). У 1724 р. він збудував на орендованій ділянці папірню, що останній раз згадується в 1735 р.
Існують відомості і про папірні у XIX ст.: у селах Верхня Сироватка, нині Сумського р-ну (1846 р.), Білоусівка, нині Середино-Будського р-ну (1841 р.), Ретики, нині Кролевецького р-ну (1841 р.), на х. Карачівський, нині Ямпільського р-ну (1836 р.) .

Комментариев нет:

Отправить комментарий