Поиск по этому блогу

суббота, 7 июля 2018 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ.
Оцифровано збірку історичних оповідань Леоніда Полтави «Маленький дзвонар із Конотопу», що зберігається в бібліотеці архіву ОУН в УІС - Лондон. 
Збірник складається з чотирьох історій про героїчних дітей. Оповідання «Маленький дзвонар із Конотопу» про хлопчика, який врятував місто від підступного нападу, здійнявши тривогу, і тим самим допоміг гетьману Івану Виговському здобути славну перемогу у Конотопській битві.
Дія другого оповідання «Батько» відбувається одразу після розгрому під Полтавою. Головний герой, також дуже юний, рибалить на річці Ворсклі, зустрічає там пораненого шведа й ховає його вдома. Коли за шведом приходять переможці, мама і хлопчик запевняють загарбників, що це їхній чоловік і батько. Справжній батько Павлика так і не повертається з війни, а Гансен стає хлопчику за тата.
Третє оповідання «Перший закон дружби» присвячене визвольній боротьбі Української Повстанської Армії. Місце дії – Карпати. Головні герої – хлопчик Петрусь та врятований нам під час розливу ріки пес, якого прозвали Плотарем. А перший закон дружби – це порятунок друга від смертельної небезпеки. І наприкінці пес повертає цей борг, рятуючи свого хазяїна, який потрапив у халепу.
Останнє оповідання у цій книзі також переносить читача у часи Другої Світової війни, але вже за межі України, у далекий Берлін. Воно має назву «Людина, що з неба впала». Діти Василько і Марія переховуються під час бомбардування і повітряних боїв. Вони українці, яких разом із батьками забрали з рідного краю вороги. Саме ці дітлахи рятують збитого льотчика, який виявляється канадійцем українського походження.


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий