Поиск по этому блогу

вторник, 31 октября 2017 г.

НОВИНКА!
Поляки в Центральній та Східній Україні у 1832-1921 роках / Мондзік, Марек, Коженьовський, Маріуш, Лятавєц, Кшиштоф, Тарасюк, Даріуш. - К.: Ніка-Центр, 2017. - 288 с.
В різні часи цілі міста нинішньої Сумської області були володіннями польських шляхтичів. Наприклад, Ромни, Глинськ входили до складу неосяжних володінь князів Вишневецьких. Конотоп, заснований приблизно в 1634 році, «побудований польським князем Пясочинським, власним його коштом, і обнесений земляним валом і полисадник обставлений». Пясочинським в той час належав і Глухів. В історії Сум кінця XIX- початку XX ст. раз у раз миготять польські прізвища - Сумовський, Кайданський, Лещинський ...
У першому розділі книги "Поляки в Центральній та Східній Україні у 1832-1921 роках" автори досліджують особливості розселення поляків на українських землях. У другому розділі книги автори аналізують професійну структуру поляків, які проживали на сході України. У третьому розділі автори надали панораму діяльності польських громадських організацій у Катеринославській, Харківській, Полтавській та Чернігівській губерніях.
Автори навели чимало прикладів  польського представництва у місцевих адміністраціях, військовій, транспортній, промисловій сферах, медицині, органах місцевого самоврядування та узагальнили їх у таблицях. Наведені дані про кількість польських біженців у Катеринославській, Харківській, Полтавській та Чернігівській губерніях підтверджуються і результатами інших досліджень. Одним із найцікавіших став підрозділ про організацію релігійного життя польської діаспори на сході України.



Комментариев нет:

Отправить комментарий