Поиск по этому блогу

четверг, 26 октября 2017 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
26 чи 28 жовтня 1751 р. у Глухові народився Дмитро Бортнянський. Батько майбутнього композитора — Степан Васильович Бортнянський – оселився у Глухові за декілька років до народження Дмитра, а в 1755 р. здобув чин козацького сотника у гетьмана Кирила Розумовського. Мати – козачка Марина Дмитрівна Толста (вдова, прізвище від першого чоловіка) мала власний будинок у центрі міста.
Срібний голос хлопчика, його бажання співати привели дитину до Глухівської співацької школи. Гетьман звернув увагу на сильний чистий голос і музикальність малого Дмитра, наказав призначити семирічного хлопчика Бортнянського у столичну капелу. Відтоді почалася його кар'єра.
На зламі століть авторитет Бортнянського при дворі був настільки високим, що опісля чергового перевороту, коли на царювання зійшов Олександр І, 50-річний маестро не лише не втратив свою посаду (яку він продовжував обіймати до скону літ), але й продовжував невпинно зміцнювати власне становище у суспільстві. З 1804 р. він – почесний член Академії мистецтв у Петербурзі, з 1815 р. – член Петербурзького філармонічного товариства. А в 1816 р. Д.С.Бортнянського призначили головним церковно-музичним цензором Російської імперії. Його твори неодмінно озвучували найважливіші придворні церемонії.
Детальніше у книзі, яка є у фондах Сумської міської ЦБС ім. Т. Г. Шевченка та Сумської ДОУНБ:  Топська Н. Музика, що окрилює душу. – К., 2016. – 48 с.
http://www.uamodna.com/articles/pershyy-ukrayinsjkyy-kompozytor-universal/




Комментариев нет:

Отправить комментарий