Поиск по этому блогу

среда, 1 ноября 2017 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ.
На здобуття національної Шевченківської премії у розділі "Література, публіцістика, журналістика" номіновані книги нашої землячки Антонії Цвід "Возлюбленик муз і грацій", "І темні ночі, і ласки дівочі" та "Як русалки місяць ловлять".
У презентованому романі-трилогії відома письменниця Антонія Цвід відтворює життєві колізії великого поета й художника в умовах історичних перепитій епохи, в якій він жив і творив. Трилогія об'єднує романи: «Возлюбленик муз і грацій», «І темнії ночі, і ласки дівочі» та «Як русалки місяць ловлять». Вихід у світ твору нинішнього року став знаковою подією у сучасній українській літературі. За короткий час роман обсягом 1200 сторінок та 160-ма репродукціями художніх робіт Т.Шевченка викликав широкий резонанс як в Україні, так і за її межами.
За майстерно виписаними картинами та етюдами в романі помітна кропітка архівна праця авторки, яка посилається насамперед на достовірні джерела: щоденник поета, листування, спогади його сучасників, маловідомі архівні матеріали, а також дослідження таких авторів, як Олександр Лазаревський, Василь Маслов, Михайло Чалий, Олександр Кониський, Сергій Єфремов, Павло Зайцев, Іван Дзюба, Сергій Гальченко, Василь Яременко, Володимир Мельниченко та інших.
Особлива цінність роману в тому, що авторка дозволила головному герою постати у своєму романі людиною живою, дихати на повні груди. Вона відтворила образ поета через призму стосунків з жінками-музами та граціями його поетичних і мистецьких шедеврів.



Комментариев нет:

Отправить комментарий