Поиск по этому блогу

вторник, 14 ноября 2017 г.

НЕКРОЛОГ.
12 листопада відійшов у вічність відомий сумський журналіст, художник-графік, майстер книжкової ілюстрації, автор і популяризатор книжкового знаку-екслібрису,  уродженець с. Грузьке Конотопського р-ну Олег Іванович СОЛДАТЕНКО (1937–2017). 
Висловлюємо щире співчуття рідним Олега Івановича.

З 1966 р. Олег Солдатенко в Сумах. Працював художником в обласних газетах «Червоний промінь», «Ленінська правда», у 1990-тих  — «Сумщина».
Лінорити Олега Солдатенка з'являються на обласних і всеукраїнських виставках, друкуються в газетах і журналах. П'ятиразовий учасник республіканських виставок (1972–1978), увійшов до каталогу Другої всесоюзної виставки художників-журналістів (Москва, 1976). Лінорити художника є в зібранні Сумського художнього музею ім. Н. Х. Онацького та приватних колекціях. Солдатенко оформив поетичні збірки сумчан  — Анатолія Семенюти, Павла Скорика, Світлани Геренко, музичну абетку Наталії Гончарової, дитячу книгу «Екологія на терезах економіки» для видавництва «Університетська книга» та багато ін.
На початку 1970-х О.Солдатенко стає одним з перших на Сумщині популяризаторів книжкового знаку  — екслібрису. Гордістю художника є знак, створений для бібліотек відомого українського поета Миколи Данька  в роки переслідувань того комуністичним режимом. Оформив книги сумських поетів О. Вертіля, А. Гризуна, М. Гриценка. Екслібриси Солдатенка експонувалися на виставках Міжнародного конгресу екслібрисів, французькій Міжнародній виставці-конкурсі (1983), на виставці «Радянський екслібрис» (НДР, 1985), Республіканській виставці українського екслібрису (Київ, 1988), Міжнародному конкурсі екслібрисів (Варшава, 1994) та ін.
У 1990-ті працює у популярній газеті «Панорама Сумщини». Створює окремий, упізнаваний стиль краєзнавчої газети, регулярно розміщуючи тут власні роботи.



Комментариев нет:

Отправить комментарий