Поиск по этому блогу

суббота, 18 ноября 2017 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
18 листопада 1926 р. у с. Новоіванівка Білопільського району Сумської області народився Павло Степанович Сохань — доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, засновник й колишній директор Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С.Грушевського НАН України.
Багато сил і енергії віддав Павло Степанович як один з авторів і заступник головного редактора для підготовки фундаментальних академічних видань: десятитомної «Історії Української РСР» і тритомної «Історії Києва». Усього в науковому доробку П.С.Соханя понад 400 праць у галузі всесвітньої і вітчизняної історії, археографії та джерелознавства.
Опублікована 1993 р. монографія П.С.Соханя, С.М.Кіржаєва і В.І.Ульяновського «Грушевський і Academia» здобула престижну премію імені М.С.Грушевського НАН України. У видавництві НАН України «Наукова думка» перевидано праці М.С.Грушевського — «Ілюстрована історія України», «Щоденники», багатотомна «Історія України-Руси». Загальнодержавне значення має вихід у світ перших томів повного зібрання творів М.С.Грушевського (планується видати понад 50 томів), повного зібрання творів Д.І.Яворницького (20 томів), «Архіву Коша Війська Запорозького» — унікальних документів з історії України (30 томів). П.С.Соханеві належить дієва роль у розробці наукової концепції цих видань та у практичній її реалізації. Павло Степанович був також одним з ініціаторів відновлення «Українського археографічного щорічника» і головою його редколегії, тривалий час входив до складу редколегії й наукової ради «Українського історичного журналу», міжвідомчого збірника наукових праць «Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки», низки інших періодичних і продовжуваних видань.



Комментариев нет:

Отправить комментарий