Поиск по этому блогу

среда, 17 января 2018 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ.
Переможцем книжкового рейтингу «ЛітАкцент року – 2017» у номінації «Літературознавство» стала книга нашого земляка Леоніда Ушкалова  «Ловитва невловного птаха: Життя Григорія Сковороди» (видавництво Дух і літера). Церемонія нагородження переможців відбудеться 25 січня о 18.30 у Книгарні Є (м. Київ, вул. Лисенка, 3).
Книжка Леоніда Ушкалова має особливо цінне широке історичне тло дослідження. Тут і справді постає яскравий образ України 18 століття, як сказано в анотації. Коли автор описує навчання майбутнього філософа в Києво-Могилянській академії, викладання в Переяславському чи Харківському колегіумах – ми читаємо докладну розвідку про освітню систему того часу. Коли йдеться про відбір співаків ув імператорську придворну капелу та роботу в ній Сковороди, ми дізнаємося навіть фасон костюмів та меню артистів. Загалом книжка подає яскраву картину Єлизаветинської епохи.
Біографія Григорія Сковороди обрамлена розділами Prelude і Finale, покликаними показати резонанс філософа поза межами свого часу – його вплив на українського мислителя Олександра Потебню та вітчизняних поетів, які то відкидали його разом із традицією (футуристи), то захоплювалися, шукаючи в постаті незалежного самітника опори в марнотному світі (Павло Тичина, шістдесятники)…



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий