Поиск по этому блогу

понедельник, 22 января 2018 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
22 січня 1919 року, рівно через рік після проголошення незалежності Української Народної Республіки, о 12-00 на Софійській площі у Києві було урочисто оголошено про об'єднання Західно-Української Народної Республіки і УНР в єдину державу.
Сьогодні  о 13:00 у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбудеться відкриття Всеукраїнської виставки "100 років боротьби: Українська революція 1917-1921", яка присвячена саме Дню Соборності України і яка потім вирушить у подорож районами Сумщини.
"Завдання виставки - нагадати українцям про події Української революції столітньої давнини, пояснити, що це не "громадянська війна", як стверджувала радянська пропаганда, не тільки "стихія і розруха", але передусім відродження української державності, формування української нації, ренесанс української культури та духовності.
У виставці ми розповідаємо про українське державотворення, всі його етапи, формування Збройних сил, українську дипломатію, науку, освіту, культуру, церковний рух, становище національних меншин, революційне повсякдення й багато іншого.
Нам надзвичайно важливо розповісти про це не лише українцям, але й світові, аби заперечити одну з ключових тез російської пропаганди, що Україна не є геополітичним непорозумінням, яке з'явилося на мапі світу після розвалу Радянського Союзу, а має давню історію державотворення, відновила державну незалежність 1991 року завдяки героїчній боротьбі багатьох поколінь українців", - розповідає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
Виставка розповість про десять історій провідників революційного руху та детально висвітлить різні аспекти творення Української державності 1917 - 1921 рр.
Про події на Сумщині читайте:  Іванущенко Геннадій. Українська революція 1917-1920 рр. в листівках та газетах: Альбом.https://issuu.com/history.sumy/docs/ukrrevolution_1917_1920


Комментариев нет:

Отправить комментарий