Поиск по этому блогу

вторник, 13 марта 2018 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА. 
13 березня виповнюється 130 років від дня народження Антона Семеновича Макаренка (1888–1939), видатного педагога, письменника, уродженця м. Білопілля.
Свої перші літературно-педагогічні твори А. С. Макаренко починає публікувати паралельно з напруженою роботою в комуні на початку 30-х років. У становленні Макаренка-письменника велика роль належить М. Горькому, який запропонував йому написати книжку про його виховні досліди, про погляди на етику людини соціалістичного майбуття.
Започаткував свою літературну працю Антон Семенович в 1930 р., коли в Харкові вийшла друком невелика книжка “На велетенському фронті” (у співавторстві з М. Фере). Другою була повість “Марш 30-го року” (1932 р.), тоді ж створено п’єсу “Мажор”. В той час А. С. Макаренко розпочав роботу над всесвітньо відомим твором “Педагогічна поема”, де в художній формі відобразив реальну історію колонії. Першим рукопис прочитав М. Горький і вже у 1933 р. вийшла перша частина цього твору, в 1934 р. – друга і в 1935 р. – третя. Згодом, узагальнивши набутий виховний процес, педагог видав “Методику організації виховного процесу” (1936 р.). У 1937 р. виходить перший том “Книги для батьків”, наступного року – художньо-педагогічний роман про життя комуни ім. Ф. Е. Дзержинського “Прапори на баштах”. У 30-ті роки А. С. Макаренко написав також низку педагогічних, публіцистичних, суспільно-політичних статей та оповідань. Його творчість була високо оцінена сучасниками, доказом чого стало прийняття педагога в червні 1934 р. до Спілки радянських письменників.


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий