Поиск по этому блогу

вторник, 6 марта 2018 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ.
У минулому році вийшла книга В. Домонтович. Спрага музики: Вибрані твори / Передмова, упорядкування В. Агеєвої. — К. : КОМОРА, 2017. — 448 с. Цю неймовірно стильно видану книжку до снаги опанувати тільки тим, хто в темі, тобто людям, які люблять не просто літературу, а історію літератури. Кілька оповідань і романізованих біографій, а також нарис "Болотяна Лукроза", де йдеться про літературне середовище 1920-х років. 
Нарис Петрова демонструє читачеві суб'єктивний погляд на  багатьох знаних письменників. От, наприклад, візьмімо Олександра Олеся. Більшість любить його поезії, адже вони досить прості для сприйняття і щоб їх зрозуміти, не треба високо мудрувати. "О слово! Стань мечем моїм!" – каже Кандиба, проголошуючи погляд на літературу як, по суті, на пропаганду. Але не всі і не завжди визнають справедливість такого погляду. Петров, наприклад, і не визнавав:  "Олесь — ветеринар. Що спільного має ветеринарія з поезією?.. [...] Але я не припускаю, що між ветеринарією й поезією було щось спільне. В кожнім разі, не більше, як між віршами Олеся й поезією". Звісно, це тільки погляд, насправді ж дискутувати про те, що слово повинне і що не повинне робити, можна без кінця (і так воно і є досі. З найсвіжішого – ось: У нас слухають патріархів і письменників). 
Особливо цікавими у книжці "Спрага музики"  видаються романізовані біографії, зокрема Петров писав про про Пантелеймона Куліша, Марка Вовчка, Вацлава Ржевуського, Франциска Ассизького та ін. Це версія життя якоїсь людини з погляду іншої людини. У специфічному стилі подання інформації і є вся краса.
 http://chytatsky.blogspot.com/2017/09/blog-post_19.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий