Поиск по этому блогу

суббота, 25 августа 2018 г.

ПОДІЯ ТИЖНЯ.
У селі Дунаєць Глухівського району відкрито памятний знак видатному українському історику, архівісту, етнографу, фольклористу, поету, композитору, музикознавцю Миколі Маркевичу. 
Перша його книжка, надрукована в Москві під назвою «Украинские мелодии. Сочинение Николая Маркевича», в яку ввійшло 36 його віршів. До всіх своїх творів він писав сам ноти музики. Так видана була збірка в Москві у 1840 р. «Народные украинские напевы, положенные для фортепьяно Николаем Маркевичем». 
Протягом 10 років він створив більше 100 тисяч статей для енциклопедичного словника «Энциклопедическій лексиконъ», систематизувавши це в алфавітному порядку в 30-ти величезних зошитах. Обсяг його роботи підготовлений до публікації становив 11 томів по 600 сторінок кожна книга. 
Одна з перших в українській історіографії праць – «Історія Малоросії» у 5 томах (1842-1842). Його провінційний архів налічував 12 тисяч рукописів українською, турецькою, татарською, польською, російською, французькою, німецькою, латинською, грецькою, грузинською, вірменською мовами. Майже половину з них він устиг класифікувати, системно описати і ввести до каталогу.


Комментариев нет:

Отправить комментарий