Поиск по этому блогу

воскресенье, 12 ноября 2017 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
13 листопада 1889 р. в містечку Грунь Зіньківського повіту на Полтавщині (нині Охтирський район Сумської області) в селянській сім'ї народився Павло Михайлович Губенко (Остап Вишня) - відомий український сатирик і гуморист.
Перші друковані політичні фейлетони сатирика були направлені проти свавілля та розбою білогвардійських банд, проти буржуазно-націоналістичних урядів та на міжнародні теми "Демократичні реформи Денікіна", "Про велике чортзна-що", "Антанта", "Допекло!", "Горенько". На сторінках кам'янець-подільських газет "Народна воля" і "Трудова громада" Павло Губенко з 2 листопада 1919 р. по 17 лютого 1920 р. опублікував 36 різноманітних за тематикою і жанровими формами творів.
З квітня 1921 р. письменник на все життя зв'язав себе з українською періодичною пресою, віддаючи їй усі свої сили, досвід і знання. Він почав працювати в газеті "Вісті ВУЦВК". На сторінках "Вістей" в червні 1921 р. з'явився і фейлетон Павла Губенка "Як Антанті од Корфанті дуже сильно нещастить". Його фейлетони, гуморески й усмішки друкуються в газетах "Селянська правда", в додатках "Молоде село" та "Література, наука, мистецтво". Писав Павло Михайлович швидко, легко й дотепно.
Уперше псевдонім "Остап Вишня", якому судилося назавжди стати літературним ім'ям уславленого майстра сатири і гумору, з'явився під усмішкою "Чудаки, їй-богу!" 22 липня 1921 р. на сторінках "Селянської правди". Це була непретензійно, але влучно написана спогадальня, з літ дитинства самого автора, усмішка, в основу якої покладено поширені на селі жарти й бувальщини.
Перша книга Остапа Вишні "М. Твен — О. Вишня. Сільськогосподарська пропаганда" вийшла друком у 1923 р. У 20-ті роки виходять одна за одною десятки книг Остапа Вишні. Серед них "Діли небесні" (1923), "Ану, хлопці, не піддайсь!", "Вишневі усмішки (сільські)", "Кому веселе, а кому сумне", "Літературні усмішки" (1924), "Вишневі усмішки кримські", музичний гротеск на чотири дії "Вій" (1925), "Лицем до села", "Українізуємось", "Щоб і хліб родився, щоб і скот плодився" (1926), "Вишневі усмішки кооперативні", "Моя автобіографія" та "Вишневі усмішки театральні" (1927). У 1928 р. "Усмішки" Остапа Вишні були видані в чотирьох томах.
Остап Вишня написав понад два десятки портретних нарисів про людей ухтинського табору. Після вимушеного десятирічного мовчання почався другий творчий період письменника — 26 лютого 1944 р. вистрілила знаменита "Зенітка". Після цього одна за одною з'являються книги Остапа Вишні: "Самостійна дірка" (1945), "Зенітка" (1947), "Весна-красна" (1949), "Вишневі усмішки" (1950), "Мудрість колгоспна" (1952), "Вибране" (1954), "Нещасливе кохання" (1956).
Письменник залишив нам автобіографічні гуморески "Отак і пишу", "Великомученик Остап Вишня", "Все життя з Гоголем", "Моя автобіографія" та щоденник "Думи мої, думи мої...".
Помер Остап Вишня 28 вересня 1956 р.


Комментариев нет:

Отправить комментарий