Поиск по этому блогу

вторник, 21 ноября 2017 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ.
Відповідно до Указу Президента України Про призначення державних стипендій видатним діячам культури і мистецтва № 282/2017 письменниці і нашій землячці Цвід Антонії Петрівні призначено дворічну державну стипендію.
Цвід (Дупляк) Антоніна Петрівна народилася в селі на Сумщині. Перші роки життя провела у бабусі на Волині. Закінчила Конотопський  будівельний технікум (1976). Закінчила факультет журналістики КДУ імені Т. Шевченка (1984), Вищі літературні курси при Літературному інституті імені М. Горького в Москві (1991).
Працювала редактором у видавництвах, журналах та газетах в Києві. Автор понад десятка книг поезій. Окремі твори перекладені англійською, болгарською, німецькою та польською мовами. Спільно з композиторами створено ряд пісень. Її твори увійшли до багатьох зарубіжних антологій, зокрема "Перли лірики європейської" (Варшава). Антонія Цвід знана як засновник сучасної філософсько-еротичної лірики. "Її поезія настільки своєрідна, що важко віднайти аналоги в світовій ліриці" (О. Мюнзберг, Берлін). Громадянська лірика поетеси – високо патріотична, філософськи осмислена. Роман-трилогія "Возлюбленик муз і грацій", експериментальний перформанс – новий етап в творчості письменниці. Антонія – учасниця багатьох зарубіжних літературних симпозіумів в Європі, організатор "Днів української поезії в Берліні". Її імпрези відбувалися в Києві, Варшаві, Берліні, Тбілісі, Москві, Мінську, Франкфурті-на-Майні, Владивостоці та на Камчатці.
Про А. Цвід створено телефільми, зокрема: "Так і живемо" та "Обертальний хрест". Член Національної спілки письменників України (1989),член Правління НСПУ. Лауреат Літературної премії імені О. Олеся.



Комментариев нет:

Отправить комментарий