Поиск по этому блогу

вторник, 24 апреля 2018 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
24 квітня 1920 року в селі Курмани на Сумщині в багатодітній селянській родині народився Дмитро Григорович Білоус - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу "Диво калинове".
Перший творчий гарт молодий сатирик здобував у роки війни. У мирний час його обдаровання стрімко розвивалося. Привернули увагу і читачів, і професійної критики збірки гумору й сатири "Осколочним!" (до речі, редагував її Андрій Малишко), "Веселі обличчя", "Зигзаг", "Колос і кукіль", "Сатиричне і ліричне", "Критичний момент", "Тарасові жарти", "Хто на черзі", "Альфи — не омеги", "Хліб-сіль їж, а правду ріж".  Уже в зрілому творчому і життєвому віці письменник починає писати для дітей і досягає неабияких здобутків. Його книжечки "Пташині голоси", "Упертий Гриць", "Про чотириногих, рогатих і безрогих", "Лікарня в зоопарку", "Турботливі друзі", "Сад на Лисій горі", "Веселий Кут", "Гриць Гачок" залюбки читала і читає наша дітвора.
Ще одна дуже яскрава грань таланту Д. Білоуса — перекладацтво. У цій галузі Дмитро Григорович — і майстер слова, і лінгвіст, і теоретик, і практик-організатор, і видавець.  
Д. Білоус також написав чимало змістовних, високопрофесійних статей, літературознавчих розвідок. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий