Поиск по этому блогу

вторник, 1 мая 2018 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
1 травня 1840 року у Великобританії надруковано дві перші в світі поштові марки - чорна однопенсова і синя двопенсова з профілем королеви Вікторії. Через п'ять днів марки почали офіційно використовуватись в якості оплати поштових послуг.
В Україні у 1669 році у так званих «Глухівських статтях» гетьмана Лівобережної України Дем'яна Многогрішного було затверджено  «устраивать в малороссийских городах почту по московскому образцу». Один із маршрутів регулярної пошти з 1765 року за наказом генерал-губернатора П. Румянцева проходив від Глухова. 1831-1853 роки введено поштові округи. 1857 введено поштові марки, 1872 - поштові листівки. 
Власні поштові марки в Україні вперше з'явилися в часи створення незалежної Української держави в 1918 році. Автором перших поштових марок УНР був наш земляк Георгій Нарбут. Після цього, більш 70 років, Україна жила без власних марок, хоча ще 1947 року УРСР стала членом Всесвітнього поштового союзу. На радянських поштових листівках іноді з'являлися об'єкти історико-архітектурної спадщини Сумської області, такі як Воскресенська церква в м. Суми.
Лише з 1991 року в Україні почали друкуватися власні марки незалежної держави. У незалежній Україні були випущені поштові марки «Дмитро Бортнянський (2001), «Сумська область» (2002).
У грудні 2017 року до ювілею поета Михайла Петренка, ім'я якого пов'язане з м. Лебедин, Укрпошта розробила спецмарку, на якій зображено символічний образ поета та уривок з вірша «Дивлюсь я на небо» і конверт



Комментариев нет:

Отправить комментарий