Поиск по этому блогу

воскресенье, 20 августа 2017 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
20 серпня виповнюється 80 років від дня народження Катерини Іванівни Квітчастої (1937–2010), поетеси, уродженки с. Грунь Охтирського району.
Катерина Квітчаста народилася в співочій родині. Навчалася у Грунській школі. Коли дівчинка ходила до 9-го класу, її мама продала будинок у рідному селі та купила інший - у Рибальському. Школи там не було, тож Катя щодня мусила долати 5-кілометрову відстань, щоб дійти до Груні та не спізнитись на заняття.
По закінченні 10 класів усіх випускників Грунської школи - їх тоді було 87 - направили на комсомольські роботи. У той час молоді в Сумській області вистачало, тож поїхали груняни до Казахстану.  У Казахстані вона працювала вихователькою у двох молодіжних гуртожитках, пізніше - у ґрунтовій лабораторії, де й познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком - Юрієм. Невдовзі молоде подружжя переїхало до Миколаєва, там у них народилась дівчинка. Назвали її - Тетянкою. У Миколаєві Катерина Іванівна закінчила школу товарознавства, після чого отримала свою першу кваліфікацію. Через деякий час сім'я перебралася до Охтирки. Квітчаста влаштувалася на взуттєву фабрику, де пропрацювала більше 10 років. 
У 1979 році Катерина Іванівна стала завідуючою клубом на Охтирському комбінаті хлібопродуктів. У той час Квітчастій запропонували вступити на заочне відділення театрального факультету Московського університету, по закінченні якого поетеса отримала професію - керівник художньої самодіяльності. Згодом Катерина Іванівна влаштувалася викладачем поетики у Охтирську гімназію. 
У 2007-му Катерина Квітчаста відзначила своє 70-ліття. Того ж року вона стала учасником Першого Всеукраїнського видавничого проекту "Ювіляри України. Події та особистості 21 століття". Тоді на шпальтах місцевих газет писали, що нашу видатну землячку визнали, нарешті, й на загальнодержавному рівні. А вже наступного року побачила світ чергова збірка поезій Квітчастої - "Пломінка квітка Охтирщини". Ця збірка стала своєрідним підсумком її творчого життя, до неї увійшли найкращі поезії, написані в період з 1946 по 2007 роки, а також відгуки про творчість нашої видатної землячки.


Комментариев нет:

Отправить комментарий