Поиск по этому блогу

среда, 26 октября 2016 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
У цей день у 1819 році у славному місті Глухів народився Микола Артемович Терещенко – український підприємець та благодійник, син засновника знатної української аристократичної династії Терещенків.
У 1851 році Микола Артемович став бургомістром міського магістрата Глухова, пост якого займав подальші 30 років. У 1861 року його було обрано головою Чернігівського губернського земляцтва, в 1869 він отримав звання спадкового дворянина. Тоді ж Терещенко заснував свій перший завод.
На початку 20-го століття вважався одним з найбагатших людей Російської Імперії. Здійснюючи меценатську діяльність, витратив мільйони рублів на побудову лікарень для бідного населення, учбових закладів (в їх числі – Київського політехнічного інституту), церков (Володимирського собору в Києві).
Його колекція творів стала основою для створення Київського музею східних і західних мистецтв, а також музею російського мистецтва.
Династія талановитих підприємців і організаторів цукрового виробництва Терещенків відіграла значну роль в економічному житті України. А серед Терещенків ми зустрічаємо чимало непересічних особистостей, які вдало поєднали в собі різні галузі людської діяльності, залишивши помітний слід у вітчизняній історії.
Детальніше у книзі: Ковалинский, Виталий Васильевич. Меценаты Киева [Электронная копия] : сб. очерков / В. В. Ковалинский. — 2-е изд., испр. и доп. — Електрон. текст. дані (1 файл : 226 Мб). — К. : Кий, 1998 . —(Бібліотека музею історії міста Києва).


Комментариев нет:

Отправить комментарий