Поиск по этому блогу

воскресенье, 30 октября 2016 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ. Книга із фондів Сумського обласного краєзнавчого музею.
Унікальною пам’яткою правової думки XVI ст. є „Литовський статут”. Рукописна книга під такою назвою сьогодні – експонат Сумського обласного краєзнавчого музею.
Збірка, складена з різних самостійних видань або рукописів і переплетена в єдиний том, має вигляд товстої рукописної книги у твердій масивній оправі, обтягнутій коричневою шкірою. Оправа має дві дротяні петлі, якими колись був скріплений книжковий блок. На зовнішній поверхні книги – тиснений несиметричний орнамент із ліній і маленьких чотирикутників. На верхній кришці тисненням із чотирикутників виконані літери „ПГ”. Аркуші скріплені за допомогою льняних ниток. Кількість аркушів – 640 з текстом та 8 титульних і чистих.
Папір у книзі від білувато-блакитного до блакитного, виготовлений на різних паперових фабриках, що підтверджується кількома видами водяних знаків. Рукописну книгу-збірку можна датувати не раніше 1803 р.
 „Литовський статут” охоплював широку царину правових дій. Документ свідчить про високий рівень юридичних знань людей, що укладали норми документа. Це видатна пам’ятка правової думки і культури литовського, українського, білоруського народів. За своїми правовими якостями Литовський статут був вищий від багатьох сучасних йому західноєвропейських кодексів.
Детальніше про книгу: 

Кулик Т. П. Рукописна книга із списком „Литовського статуту” – документа XVI століття / Т. П. Кулик // Сумський обласний краєзнавчий музей: історія та сьогодення: (збірник наукових статей). – Суми, 1995. – С.20-27.

Статут Великого Княжества Литовского, 1588.
Типография Мамоничей
. Ілюстрація з інтернет ресурсу (не є книгою з фондів музею Сум).


Комментариев нет:

Отправить комментарий