Поиск по этому блогу

воскресенье, 18 декабря 2016 г.

З ІСТОРІЇ ЖУРНАЛІСТИКИ СУМЩИНИ.
Сільськогосподарські періодичні видання початку ХХ ст.
З метою інформування населення про кращі здобутки в сільському господарстві було засновано декілька періодичних видань.
1 вересня 1910 року коштом Роменського сільськогосподарського товариства було засновано довідково-торгову газету «Ромен». «Роменське сільськогосподарське товариство, з метою досягнення успіхів населення Роменського району в упорядкуванні різних галузей сільського господарства, коли саме життя висунуло у закладі в повіті 20 сільськогосподарських товариств та до 15 кредитних товариств, визнало невідкладною необхідністю в закладі свого друкованого органу, шляхом якого легко можливо було б, з одного боку, прищепити у дрібних сільських господарствах ті культурні засоби, які добуті сучасною технікою в галузі сільського господарства, а з іншого боку – кооперативні заклади мали б можливість у свою чергу обмінюватись між собою з різних питань сільського господарства та висвітлити у достатній мірі результати культурних прийомів», – так зазначають мету створення друкованого органу документи.
У 1912 році було вирішено розширити видання, ввести нові рубрики. З 1916 року газета почала виходити щосуботи. Друкувалася в друкарні Р. Дельберга.
Серед основних рубрик – «Текущая жизнь», «Местная жизнь», «Хроника». Значна частина площі сторінки виділялася під оголошення, рекламу, листи до редакції. Газету отримували близько 500 передплатників. Окрім того, вона надсилалася всім сільськогосподарським товариствам, кредитним товариствам, народним училищам, волосним правлінням, земським лікарням та агрономам Роменського повіту безкоштовно. Часопис припинив виходити у 1917 році.
Досить швидко знайшли свого читача в регіоні й газети «Сумской вестник сельского хозяйства», який певний час видавала Іванівська сільськогосподарська дослідна станція (нині Охтирський р-н. Сумська обл.) та «Вестник Сумского сельскохозяйственного общества».
У січні 1914 року на засіданні Ради Сумського сільськогосподарського товариства було прийнято рішення видавати  газету «Вестник Сумского сельскохозяйственного общества». Редактором видання було обрано Н. Курносова. Газета виходила великим накладам у 1000 примірників і субсидувалася Департаментом землеробства. 
Видавались також збірки праць «Труды Сумской сельскохозяйственной опытной станции» та «Труды Ивановской сельскохозяйственной опытной станции». Мета їх створення – інформування вчених-аграріїв і спеціалістів сільськогосподарського виробництва про науковий доробок цих організацій. До 1917 року в друкарні П. Пашкова було видано 10 випусків праць Сумської сільськогосподарської дослідної станції.







Комментариев нет:

Отправить комментарий