Поиск по этому блогу

вторник, 7 февраля 2017 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
7 лютого (26 січня) 1804 р. у с. Дунаєць на Глухівщині, в сім'ї небагатого поміщика, родовід якого бере початок з вищої гетьманської адміністрації XVII-XVIII ст. народився Микола Маркевич, український історик, етнограф, письменник, фольклорист, композитор.
Перші його твори побачили світ у 1829 році. Це були збірки віршів "Элегии и еврейские мелодии" і "Стихотворения эротические и Паризина". Автор був під великим впливом Байрона, що й відбилося на його поетичній творчості.
У 1838 році вийшла збірка "Украинские мелодии", яку складають його віршовані обробки народних легенд і повістей. До віршів додавалися примітки про народний побут України та виписки з історичних творів. Протягом 1842-1843 рр. вийшло 5 томів "Історії Малоросії", праці, так і не оціненої сучасниками. Власне, історія України викладалася в двох томах, а в останніх трьох були опубліковані документи з української історії. Перу Миколи Андрійовича також належать оригінальні історичні, етнографічні, музикознавчі праці: "Большой исторический, мифологический, статистический и проч. словарь Российской губернии", "О табаке вообще и в Малороссии в особенности", "Реки Полтавской губернии", "Народные украинские напевы, положенные на фортепиано".
Великим приятелем Шевчен­ка за молодих літ був історик, письменник і етнограф уродже­нець с. Дунайця Глухівського району Микола Андрійович Маркевич. До його іменин у травні 1840 року Шевченко на­писав вірша
"Н. Маркевичу" ("Бандуристе, орле сизий"), який увійшов до першого видан­ня "Кобзаря". На ранній твор­чості поета позначився вплив збірки Маркевича "Украинские мелодии". 1847 року М. Маркевич поклав на музику вірш Шев­ченка "Нащо мені чорні бро­ви".



Комментариев нет:

Отправить комментарий