Поиск по этому блогу

суббота, 16 декабря 2017 г.

ПАМ'ЯТНА ДАТА.
16 грудня 1866 р. народився відомий художник Василь Васильович Кандинський. Його ім'я тісно пов'язане з іменем нашого земляка Давида Бурлюка. 
Шляхи Кандинського і Бурлюка до їхнього особистого знайомства збігалися географічно. Спочатку Одеса: в 1899 – 1901 рр. Давид (щоправда без особливого успіху) навчався в Одеському художньому училищі. Рідкісна його працездатність проявилася вже тоді. Якось з лiтньої практики він привіз до училища 350 етю­дів – пейзажів Херсонщини. Але замiсть похвали, викладачі Костанді та Ладиженський проявили образливу байдужість, сказавши, що це якесь фабричне виробництво. Потім був Мюнхен – в 1903 р., через 7 років після Кандинського, Бурлюк відвідував там школу Ашбе. В той же час Кандинський в Мюнхені викладав рисунок і живопис в школі художнього об’єднання «Фаланга». І, безумовно, Москва. В обох художників з Москвою були пов’язані найдорожчі спогади. Зокрема, з 1911 р. Бурлюк три роки навчався в училищі живопису, ваяння і зодчества.
У той перенасичений подіями час Кандинський і Бурлюк взяли участь у Другому Салоні Іздебського, виступаючи також в ролі консультантів його організатора. Салон ІІ відкрився в Одесі 6 лютого 1911 р. Д. Бурлюк представив 26 картин, переважно пейзажів, виконаних в період з 1905 по 1909 рр. Проте, справжнім апофеозом стала участь в Салоні Кандинського – він виставив 53 роботи, що, зрештою, рівнозначно персональній виставці.
23 січня 1912 р. відкрилася сенсаційна виставка «Бубнового валета». Бурлюк виставив десять своїх творів, Кандинський – шість.
Далі була еміграція. Після того, як у 1920-х рр. Кандинський повертається до Німеччини, а Бурлюк переїздить до США, час від часу на виставках зустрічаються тільки їхні картини. Під час великого європейського турне 1957 р. Бурлюк зазирнув у Мурнау, де колись вони разом з Кандинським готували перший збірник «Синього вершника». Він зайшов до його колишнього будинку, розмовляв з його колишньою коханою жінкою Габріелою Мюнтер і навіть придбав книжку про нього, написану німецьким мистецтвознавцем, другом Габріели. Якоюсь мірою це можна вважати останнім символічним штрихом до їхніх стосунків.
Детальніше: Папета С. П. «Український батько» російського футуризму: Давид Бурлюк і Василь Кандинський / С. П. Папета // Международный научно-художественный журнал "Collegium", №26  — К.: Издательский дом Дмитрия Бураго, 2016. — 440 с.





16 грудня 1866 року в Москві в сім’ї купцяДжерело: http://dovidka.biz.ua/vasil-kandinskiy-biografiya/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий