Поиск по этому блогу

понедельник, 4 декабря 2017 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ.
У різні часи існування Журналу «Дніпро» мали з ним тісну співпрацю багато наших земляків – видатних українських письменників, лауреатів багатьох премій, – читаємо у пам’ятці «Незабутні сторінки : до 90-річчя виходу журналу «Дніпро» (Сумська обл. універс. наук. б-ка ; упоряд. О. І. Кремезна – Суми, 2017. – 11 с. ).
Журнал «Дніпро» дав дорогу у світ багатьом творам палкого романтика революції, прихильника «українізації» Миколи Хвильового. Одним із перших, хто стояв у витоків «Дніпра» був поет-фронтовик Платон Воронько. Працював у редакції журналу, був відповідальним секретарем комісії по роботі з молодими авторами. Чимало його віршів та перекладів друкувались на сторінках часопису. Та чи не найбільша заслуга поета в тому, що він, крім особистої участі, залучив до журналу цілий загін українських митців. На початку творчих надбань видання стояв і автор талановитих книг для дорослих і малечі, перекладач, один із подвижників українського слова Дмитро Білоус. У «Дніпрі» його вважають своєю гордістю. Все своє життя і творчість присвятив журналові − з 1947 року був постійним членом редакційної колегії. Тривалий час працював у редакції часопису видатний поет, прозаїк, дослідник життя і творчості Івана Багряного Олександр Шугай. Його твори та критичні статті постійно з’являються на сторінках журналу. Чимало років працював членом редакційної колегії відомий український поет, заслужений діяч мистецтв, один із ініціаторів створення обласних земляцтв у Києві Михайло Шевченко. Величезна кількість його поетичних творів та літературних публікацій побачили світ у «Дніпрі». Працював у редакції та постійно друкував свої доробки відомий письменник Олекса Ющенко – автор більш ніж п’ятдесяти збірок поезії, гумору, пісень та віршів, а також прозових книг і спогадів. 
Друкувались у журналі та друкуються зараз літературні метри Сумщини − письменники, поети, літературні критики, такі як Леонід Смілянський, Леонід Новиченко, Анатолій Таран, Микола Данько, Олександр Маландій, Володимир Затуливітер, Анатолій Гризун, Анатолій Давидов, Іван Низовий, Іван Власенко, Микола Гриценко, Наталка Білоцерківець, Людмила Ромен, Надія Петренко, Володимир Мордань, Ніна Багата, Олександр Вертіль, Віктор Скакун та ін. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий