Поиск по этому блогу

вторник, 22 ноября 2016 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ!
Починаючи з XVIII століття Роменський Іллінський ярмарок випереджає в торгових оборотах інші міста України. Про нього згадується в щоденнику Якова Марковича, записках за 1724–1734 рр. У кінці 60-х років XVIII ст., як засвідчує Рум’янцевський літопис України, Ромен мав уже чотири великі ярмарки. Найбільший з-поміж них Іллінський – продовжувався чотири тижні. 10 квітня 1803 р. було підписано план перенесення ярмарку за межі міста, що відчутно вплинуло на його розмах.
Варто підкреслити, що Іллінський ярмарок відігравав важливу роль не лише в розвитку торгівлі, промислового виробництва, ремесла і сільського господарства краю, але мав великий вплив на зародження і розвиток культури в Ромнах.
Роменські ярмарки, особливо Іллінський, вели в той час жваву торгівлю книгами. На ярмарок відправляли свої книжки для продажу Києво-Печерська Лавра, що мала тут своє власне подвір’я, Чернігівська Іллінська друкарня та інші, в тому числі іноземні друкарі. Відомий документ, який засвідчує, що книгопродавець Троїцької Іллінської Чернігівської друкарні Микита Зогій прямував на ярмарок до Ромен (а потім до Харкова) для продажу книг трьома возами з помічником.
Князь Шаликов, що відвідав ярмарок 1802 року, заводив знайомство із світською жінкою «біля книжної лавки». І мабуть ця книжкова лавка була не одна, оскільки генерал-губернатор Куракін відводить для книжкових лавок цілий ряд в новому гостинному дворі. Як свідчив І. Аксаков, в 40–50-х роках XIX століття в Ромнах збували книги купці Ісаєв, Дмитрієв, Манукін та інші. Іллінський ярмарок з нетерпінням чекали численні любителі старожитностей, котрі сподівались (не без підстав) знайти тут старовинні рукописи, гетьманські універсали та привілеї. 
Двічі (1843 та 1845 рр.) побував в Ромнах Т. Шевченко. З Іллінським ярмарком повязані імена великого російського композитора М. Глінки, бібліографа С. Пономарьова, історика О. Лазаревського та багатьох інших діячів науки, літератури та мистецтва.
На Іллінському ярмарку одержували замовлення і збували свої прекрасні вироби і роменські золотарі А. Атович, А. Післяківський, М. Золотар, Ф. Скидан.
Ярмаркова торгівля в Ромні почала занепадати з переведенням Іллінського ярмарку до Полтави, де він проіснував до 70-х років XIX ст. Після Іллінського найбільш тривалими ярмарками в Ромнах були Вознесенська (38 днів) та Маслянська (42 дні).
Загалом же у Роменському, Гадяцькому і Зінківському повітах переважали малі ярмарки строком до 5 днів, які не дуже позначалися на книжковій торгівлі.
Отже, у XIX столітті ярмаркова торгівля книгами в Сумському краї була поширеною формою розповсюдження друкованого слова. Найбільш прибутковим був Іллінський ярмарок у Ромнах, але мали значення і невеликі ярмарки в повітах.
http://iht.univ.kiev.ua/library/ks/1893/pdf/kievskaya-starina-1893-7-B-(8966-8984).pdf 



Комментариев нет:

Отправить комментарий