Поиск по этому блогу

пятница, 18 ноября 2016 г.

ЦІКАВИЙ ФАКТ!
Характерною особливістю кінця XIX – початку ХХ ст. стала поява численних історико-краєзнавчих досліджень. 
У Сумській друкарні К. Пашкова було видане науково-популярне видання „Летопись Сумского Преображенского Собора” (1909 р.) священика Якова Левицького. Книга має неабиякий інтерес для дослідників історії регіону, тому і сьогодні, хоча і невеличким накладом, здійснено її факсимільне видання.
У друкарні А. Левіна в 1914 р. побачило світ видання викладача Кролевецької чоловічої гімназії А. Гур’єва „История города Кролевец”. Автор під час написання книги користувався цінними археографічними джерелами, зокрема публікаціями з журналу „Черниговские епархиальные ведомости” та описом церковних зібрань, зробленим архієпископом Філаретом (Д. Гумілевським), працями Чернігівської архівної комісії та архівом міської управи. Більшість названих документів на сьогодні втрачені.
З Лебединської друкарні М. Когона та А. Солодовникова вийшов друком історичний нарис колезького радника, перекладача, літератора, краєзнавця М. Гальковського „Наказной гетьман Полуботок”, створений на основі багатого архіву В. Капніста у с. Михайлівка.
У Роменській друкарні Б. Ционсона в 1898 р. було надруковано книгу І. Курилова „Роменская старина: Ист., стат. и быт. записки о городе Ромне и его обывателях от начала города до нашего времени. в 4 ч., с приб. ист. и стат. описания всех гор. церквей”.
Сучасні дослідники і нині користуються спадщиною І. Рябініна (1834 – 1912) – відомого путивльського історика і краєзнавця, статського радника, купця першої гільдії і дворянина. Іван Рябінін є автором кількох книг та наукових публікацій з історії Путивля та його найвизначніших пам’яток: „История о Путивле, уездном городе Курской губернии” (Путивль, 1911 р.), „О Путивльском Преображенском соборе и о тех церквах и монастырях, кои имели связь с собором” (Путивль, 1902 р.), інших. Поховано І. Рябініна навпроти його будинку, на подвір’ї Спасо-Преображенського собору. З 1997-го його іменем названо одну з вулиць Путивля.
Окрему группу науково-популярних видань становлять нариси про діяльність навчальних закладів регіону за певні проміжки часу, книги, присвячені певним подіям, що в них відбувалися. Серед таких – освячення будинку Глухівської жіночої гімназії 22 вересня 1896 р., або десятиліття існування Сумської 2-ї жіночої гімназії. 





Комментариев нет:

Отправить комментарий